Een wrat is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvormig knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door een virus uit de familie humaan papilloma (HPV). Sommige virussen veroorzaken wratten op de huid, andere op de slijmvliezen. Bekende plekken zijn wratten op de handen en voeten.
Striae zijn strepen die op de huid van het lichaam kunnen ontstaan wanneer de huid een snelle groei kent. Het bekendste voorbeeld is dat van striae op de buik van een vrouw tijdens een zwangerschap. Ze kunnen echter ook ontstaan op borsten of dijen als deze sneller groeien dan de huid kan bijhouden. Het bindweefsel wordt onderhuids door te grote spanning verscheurd, wat niet pijnlijk is, maar wel leidt tot paarsrode strepen die na enige jaren in witte littekens overgaan.
Rosacea kenmerkt zich door een felrood verkleurde huid, met name in het gebied rond de neus en de wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. De meeste patiënten die rosacea hebben, denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken en is een chronische huidaandoening.
Een huidaandoening waarbij sprake is van te veel of te weinig pigment in de huid. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken te onderscheiden. De meest voorkomende soorten zijn ouderdomsvlekken, een zwangerschapsmasker (melasma) en post inflammatoire hyperpigmentatie, dat ontstaat na een beschadiging van de huid. Een tekort aan pigment kan worden veroorzaakt door beschadiging van de huid of door huidaandoeningen zoals vitiligo.
We spreken van overbeharing als er teveel en te dikke haren groeien op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.
Ouderdomsvlekken zijn goedaardige gepigmenteerde huidafwijkingen die voorkomen bij ouderen. Door de zon beschenen huiddelen, met name het gelaat en de handen, ontstaan ronde of ovaal gevormde licht- tot donker bruin gekleurde vlekken. De vlekken kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.
Als iemand ouder wordt, verandert er veel aan de huid. De bovenste huidlagen worden dunner en in de huidlaag daaronder vermindert het aantal bloedvaten en talgklieren. Daardoor ontstaat er meer ruimte tussen de verschillende huidlagen. Ook de hoeveelheden collageen en elastine (de vezels die zorgen voor de stevigheid van de huid) nemen af, waardoor het onderhuids bindweefsel haar stevigheid verliest. Daarnaast krimpt de schedel tijdens het ouder worden, waardoor de huid er losser omheen komt te zitten. Dit zorgt er allemaal voor dat de huid slapper en minder veerkrachtig is en er ook zo uitziet.
Endermologie (LPG) is dé behandeling voor een verslapte lichaamshuid. Een behandeling met endermologie is een vrijwel pijnloze behandelmethode, die zowel de huid als onderhuid en het onderhuids bindweefsel aanpakt. Endermologie verbetert de structuur van het bindweefsel, bevordert de doorbloeding en stimuleert de afvoer van afvalstoffen.
Er bestaan verschillen soorten littekens. Afhankelijk van het soort litteken, de duur van het litteken en het ontstaan van het litteken kan binnen de praktijk een persoonlijk behandelplan worden opgesteld. Een litteken is een uit stevig bindweefsel bestaand, vast aanvoelend huidgebied, dat bij de genezing van een wond ontstaat. Het weefsel is rijker aan vezels en armer aan cellen, vaten en vocht waardoor een afwijkend huidgebied ontstaat.
De behandeling
Binnen de praktijk kan littekenmassage worden ingezet bij het behandelen van littekens. Deze vorm van masseren is aanvankelijk manueel (met de handen). Aanvullende therapieën zoals Tixel of endermologie LPG geven tevens een mogelijkheid om de kwaliteit van het litteken te verbeteren. Dit apparaat kan specifiek worden ingezet om het littekenweefsel soepeler, vlakker en egaler te krijgen.
Microneedling therapie is tevens een behandelmethode om het reliëf van littekenweefsel te verbeteren. Tijdens dit proces wordt de aanmaak van collageen en elastine bevordert. De huid wordt gladder, elastischer, fijner van structuur en egaler van kleur. De omliggende huid krijgt tevens meer flexibiliteit waardoor de verkleving en verharding van het litteken verminderd wordt. Dit zorgt er vervolgens weer voor eventuele bewegingsbeperkingen worden verminderd.
Bij verdikte littekens (hypertrofische littekens) passen we ook vaak siliconenpleisters toe. Hierdoor rijpt het littekenweefsel sneller uit, verbeterd de hydratatie en wordt het weefsel vlakker. Lymfetaping is een aanvullende methode om littekenweefsel te versoepelen. Dit elastische tape geeft een rekprikkel aan de huid waardoor het weefsel zachter wordt.
Maak een afspraak!
Niet zeker welke behandeling voor u geschikt is? Maak dan een afspraak voor een screening. Onze therapeuten zullen u voorzien van deskundig advies.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.